Norsk Lutefiskmuseum
- verdens eneste
Håndbok for lutefiskelskere
I 1996 kom «lutefiskelskernes egen bibel» ut på Damm folag/Teknologisk forlag. Boken ble først trykket i 3000 eksemplarer og deretter i to nye opplag. I alt ble den trykket i 7000 eksemplarer. I dag kan man få tak i boken på biblotekene og muligens i antikvariater.
Bokprosjektet startet med en presentasjon av ideen for Damm forlag. Samtidig kunne vi legge frem en finuerlig utregning, som viste hvor mange lutefiskelskere det fantes, bare i Drøbak. Da den såkalte lutefiskparabelen ga tallet 800.000, var ikke forlaget i tvil. Dette blir bok, gutter – og det ble det. Til den store bokmessa på Sjølyst var den på plass.
Boken innholdt seks kapitler og det hele med kronet med den uttalelse fra Norsk Dusteforbund ved president Darwin P. Erlandsen: «Jeg er glad jeg ikke liker lutefisk – så vondt som den smaker»
Kapittel en
som handler om håndboken og hva den kan brukes til.
Kapittel to
som handler om lutefisken, lutefiskelskerne og deres tilblivelse
Kapittel tre
som handler om lutefisksesongens aktiviteter
Kapittel fire
som handler om gjennomføirng av den heidundrende lutefiskaften
Kapittel fem
som handler om fastetiden og hvordan lutefiskelskere skal få den vanskelige tiden til å gå
Kapittel seks
som omhandler visse mer eller mindre nødvendige vedlegg m.v.
Presseomtaler
«Så har også lutefiskelskerne fått sin egen håndbok – helt på linje med bileiere og sportsfiskere – der det dreier seg om alt annet enn oppskrifter» (Aftenposten november 1996)
«Elskere av lutefisk skal bære bedre elskere enn andre. Forleden havnet vi midt i elskovsredet. Med ringerikspoteter, grønne erter, stekt bacon i fett og sennep i flere varianter som tilbehør. Og linjeakevitten «Motbør» på spesialflaske» (Østlandets blad desember 1996).
«I går ble en usedvanlig frodig håndbok lansert. Det skjedde i Varmbadet i Badeparken, hvor den for anledningen utstyrte lutefisksalen framsto i all sin prakt. Her manglet ingen ting for å skape en fullverdig lutefiskstemning. (Akershus Amtstidende november 1996)
«Forfatteren har sine egne hypoteser om lutefiskens opprinnelse. Som for eksempel at den første lutefisken knytter seg til Martin Luther eller Martin Luteren på folkemunne» (Akershus Amtstidende november 1996)
«Direktørene Johansen og Øien har også begått boka Håndbok for lutefiskelskere, hvor det lanseres flere mulige teorier rundt den lutende fisks opphav» (Vi Menn 1997)
«I Drøbak skal det visstnok finnes 600.000 lutefiskelskere. En sterk påstand all den tid det bor knappe 12000 mennesker i byen, men la gå! De setter hverandre i stevne i månedene oktober til januar. Tom O. Johansen og Jan-Kåre Øien er blant de ivrigste. Som forfatter og illustratør av boken «Håndbok for lutefiskelskere» har de mangt å fortelle om denne underlige gråsprengte fisken» (OBOSBLADET)
Fra boken
«Fra jord er du kommet til lut skal du blir»
«Jeg er skikkelig norsk – jeg elsker lutefisk av torsk»
«Dette skjer som regel under en lutefiskmiddag. Plutselig kjenner man det pp tunga, alt etter den første biten: En form for nummen fryd bakerst på tunga. Det er akkurat som et frydefullt støt. Du ser opp og der svever lutealven over ditt hode»
«De såkalte «lutedarwinster» tror at utviklingslæren gir forklaringen på hvordan den første lutefisken så dagens lys og møtte sin elsker»
«O lutefisk, min gamle venn, jeg elsker deg, velkommen hjem. Din kropp og sjel jeg nyte vil, nå er det slutt på gammel sild»
«Ethvert lutefiskselskap med respekt for seg selv, sender ut en resolusjon i løpet av den høyverdige aftenen»
Copyright © All Rights Reserved Norsk Lutefiskmuseum 2013