Håndbok for lutefiskelskere

Norsk Lutefiskmuseum

- verdens eneste

LUTEFISKENS DAG

 

Sommeren har vært et sant helvete for lutefiskelskerne. Ventetiden er som langt, uønsket svangerskap, ispedd en aldri så liten bekkenløsning, og det er ikke rart at man har sette frem til Lutefiskens dag.

Hvert år siden 1997 har Lutefiskens dag blitt feiret i Drøbak. Dagen arrangeres alltid på Kumlegaarden restaurant i Drøbak, hvor det kan være samlet opp til 90 og vel så det med glade lutefiskelskere.

Lutefiskens dag har vi i alle år feiret 24. oktober, men etter en anmodning fra generalsekretæren i FN, har vi forsøkt å unngå denne dato. Vi siterer fra brevet, oversatt av museets eget translatørkontor.

«Kjære museumsdirektører. Først vil jeg på vegne av Hovedforsamlingen og Sikkerhetsrådet, alle som en, få lov å gratulere med den nær forestående gjenåpning av et større og flottere lutefiskmuseum. Om noen år vil dere vel sannsynligvis komme på vår litste ove de mest bevaringsverdige institusjoner i verden.» Så fortsetter brevet med en lengre hyllest til lutefisken og dens betydning i verden som vi ikke gjengir her. Den er så overveldende at dere vil tro at vi hadde funnet på dette selv. Så kommer generalsekretæren til poenget med brevet. «Vårt problem», skriver hane, «er at det viser seg at FN-dagen har en tendens til å komme i skyggen av Lutefiskens dag. Dere tar dessverre all oppmerksomhet bort fra FN og våre mål. Selv om dette med lutefisk er viktig for menneskeheten, er allikevel -etter vår mening – FN viktigere. Vi vil derfor på det innstendigste be dere flytte feiringen av lutefiske, i hvert fall som en prøveordning. Vi håper at dette ikke vil skape alt for store problemere for dere.»

 

 

VI GLEDER OSS

«Fra påmeldingen til Lutefiskens dag er bekreftet, bygger gleden seg opp som en «innvendig boble», som blir større og større jo nærmere dagen og lutefisken kommer, inntil gleden ender i en eksplosjon, et crescendo av et «fyrverkeri» når man mottar lutefisken med alle sanser vidåpne: Vibrerende nese, oppspilte øyne, vann i munnen. Da har man kan hende nådd det stadium alle lutefiskelskere drømmer om: lutorgasmus eller lutløsning.» (sagt av en lidenskapelig lutefiskelsker, en gang på nittitallet)

 

 

 

L

 

Lutefisktaler

 

Enten man er gjest eller vert i et høyverdig lutefiskselskap, er det viktig å forberede en tale skikkelig, for et slikt lag er av de mest ideelle å holde taler i , fordig arrangementet ikke er altfor høytidleig og stivt, likevel så høyverdig at det simpelthen kreves taler. Her er et eksempel:

 

«Kjære lutefiskelskere, sanne Homo Lutiens

Vi – Kumlegaarden og Norsk Lutefiskmuseum, verdens eneste, ønsker alle hjertelig velkommen til årets største begivenhet, nemlig Lutefiskens dag. På en dag som denne er det naturlig å se oss tilbake, uten at vi av den grunn lar oss karakteriseres som luteparanoide. Det er spesielt to ting av lutefiskelig betydning jeg vil nevne. For det første kan vi endelig bekrefte historien om Martin Luteren, som den mest sannsynlige oppfinneren av lutefisken, etter et besøk i mannens hjemby. For det andre må jeg komme med en liten advarsel. Til tross for den store betydning og den enorme suksess denne retten har fått i vårt samfunn, ja nærmest i tråd med økningen av ekstremvær og utviklingen av de såkalte traktoegg i det norske kulturlandskap, må det allikevel understrekes at lutefiskelskere fortsatt må være på vakt mot de farer som befinner seg ute i mørket. Fordi der ute finnes nemlig både lutefiskagnostikere og lutefiskateister. Ikke mange, men de få som finnes er ikke å stole på. Men nok om det, tilbake til oss her i aften og det vi står foran, nemlig årets første møte med den hvite dronning, denne delikatesse av dimensjoner som det er så vanskelig å finne store nok ord for å hylle.

Kjære venner. Kveldens agenda er som den alltid har vært. Vi starter med at kjøkkensjefen presenterer maten. Samtidig vil vi teste sjefsfisken med det verdenskjente instrumentet «Lutefiskometeret», før vi reiser oss og avsynger «Bordsang med skrik». Så er vi igang.

Kjære venner, hyll lutefisken og skål.

BEVINGENDE ORD som kan brukes i lutefisktaler

«Ingen kjærlighet er mer oppriktig enn kjærligheten til lutefisk»

 

«Går man for lut og kaldt vann, kan man bli lutefisk»

 

«Lutet mann er vond å vende»

 

«Det er bedre med en lutefisk på tallerkenen, enn ti tørrfisker på hjellet»

 

«Nu luter det mot jul igjen»

 

«Jeg er lutter øre»

 

«Det skal skarp lut til skurvete hoder»

 

«Eat fish and make boys»

 

«Fisken har det godt, den drikker når den vil»

 

«Lutefiskelskere i alle landsdeler, foren eder»

 

 

Copyright © All Rights Reserved Norsk Lutefiskmuseum 2013