Håndbok for lutefiskelskere

Norsk Lutefiskmuseum

- verdens eneste

Om museet

 

Hovedhensikten med Norsk Lutefiskmuseum er å:

 

– fortelle om hvordan lutefiskens liv fra fødsel til glovarm tallerken arter seg og hvordan elskeren kommer inn i bildet.

 

– være et samlingssted for lidenskapelige lutefiskelskere og et sted hvor deprimerte elskere kan søke trøst i den verste sommerknipa, når lutefisken er så langt borte som det lar seg gjøre.

 

– være et samlingssted for Drøbaks egne lutefiskelskere på årets største dag, nemlig LUTEFISKENS DAG

 

SKREVET OM MUSEET

«Med kultursjefen i Frogn, Olav Sandsmark i spissen og under stående applaus fra de i alt fem fremmøtte i sommervarmen på bryggen, erklærer sermonimester Tom O. Johansen og kabinettsekretær Jan-Kåre Øien Norsk lutefiskmuseum for åpnet» (Aftenposten 10. juni 1997).

 

 

«Å lute eller ikke lute. Det er i grunnen spørsmålet til Lutefiskens venner ved Lutefiskmuseet i, eh, lutefiskbyen Drøbak» (Reiser og opplevelser)

 

 

 

«Norsk lutefiskmuseum er ikke stort, men innholdsrikt. Her er blant annet ekornet som ble kjørt i hjel etter lutefisklag i Minnesota» (ØB 2010)

 

 

 

Starten

 

Etter at boken fant sin naturlige plass i mange møblerte hjems bokhyller, var det på tide, ja nærmest et skirikende behov for å gå videre. Hva var da mer naturlig å tenke: lutefisken og dens venner fortjener et eget museum.

 

Museumsprosjektet startet med et avisinnlegg i «Tørrfisken», også kalt Akerhus Amtstidende. «Hvorfor kan ikke Frogn kommune også satse på lutefisk? Det kan være god butikk i lutefisk. Husk at lutefisken er noe av det mest spesielle i verden. Derfor kunne jeg tenke meg å utvikle Drøbak til å bli verdens lutefiskhovedstad – en meteropol for de sanne lutefiskelskere.»

Fiskepsykolog Tore Eriksen ved Drøbak akvarium, tok straks kontakt og tilbød plass til verdens første og eneste lutefiskmuseum. 

 

 

 

Museets æresmedlemmer

Dr. lut Jahn Otto Johansen

Geir Akselsen

Fiskepsykolog Tore Eriksen

Tom Kristiansen

Petter Støre

Jan Petter Seim

Hans Preus

Bror Gevelt

Lisa Gunnerud

Ole Endresen

Oskar Kvåle

Lasse Lauritsen

Ruth Lillian Brekke

Pål Mørk

Eva Tenden

Grethe Tenden

Thore Westby

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved Norsk Lutefiskmuseum 2013