Hjem

Norsk Lutefiskmuseum

- verdens eneste

Oppskrift lutefisk i stekeovn

Lutefisk er en tradisjonell norsk rett laget av tørket torsk, som har vært bløtlagt i en lutløsning i flere dager før den er skylt, bløtlagt i kaldt vann og deretter kokt. Selv om retten ikke er for alle på grunn av dens sterke lukt og geléaktige konsistens, har den vært en fast bestanddel av norsk mat i århundrer og serveres vanligvis i høytiden.

Denne oppskriften er laget i samarbeid med NettCasino.com.

Morsomme fakta om Lutefisk:

  • Lutefisk spises tradisjonelt med en rekke pålegg, inkludert bacon, sennep og brunost, og serveres ofte med kokte poteter og erter.

  • Til tross for sin popularitet i Norge, har lutefisk et blandet rykte utenfor landet. Faktisk har det blitt forbudt i noen deler av USA på grunn av den sterke lukten.

  • Mens lutefisk tradisjonelt lages med torsk, kan også andre typer fisk, som lange og sei, brukes.

  • Prosessen med å lage lutefisk kan ta opptil to uker, og fisken må bløtlegges i lutløsningen i flere dager før den skylles og bløtlegges i kaldt vann.

  • Lutefisk er ikke den eneste retten som er laget med lut i det norske kjøkken. Andre retter inkluderer rakfisk.

Oppskrift

Ingredienser:

900 gram lutefisk 1-2 ss salt 115 gram smør Salt og pepper etter smak Sitronskiver, til servering Bacon i biter, stekt Brunost, revet Sennep, til servering

Lutefisksaus (valgfritt): 100 gram smør 2 ss brunt sukker sirup eller mais sirup 2 ss dijonsennep 50 gram brunost, revet

Tilberedning av lutefisk i stekeovn

Dagen før:

Skyll lutefisken grundig i kaldt vann for å fjerne gjenværende lut. Tørk med papir.

Gni saltet jevnt over overflaten av fisken, og dekk det helt.

Legg den saltede lutefisken i en ildfast form, dekk til med plastfolie og avkjøl i minst 24 timer. Denne prosessen vil bidra til å stramme opp kjøttet og forbedre teksturen – om du ikke ønsker en skjelvende fisk.

Steking

Forvarm ovnen til 190 grader Celsius.

Skyll lutefisken igjen i kaldt vann for å fjerne overflødig salt. Tørk med papirhåndklær.

Smør en stor ildfast / stekeplate form med smør.

Legg lutefisken i formen, og pass på å fordele den jevnt utover.

Du kan toppelutefisken med små biter av smør om du ønsker

Dryss salt og pepper over toppen av fisken.

Dekk formen med folie og stek i forvarmet ovn i 30 minutter.

Fjern folien og fortsett å steke i ytterligere 10-15 minutter, eller til toppen er gyllenbrun og fisken er gjennomstekt.

Ta lutefisken ut av ovnen og la den hvile i 5-10 minutter før servering.

Server den bakte lutefisken varm, med stekt bacon i biter, revet brunost og sennep ved siden av / evt lutefisksaus.

For den valgfrie lutefisksausen – du finner en meget god oppskrift på lutefisksausen her.

Nyt ditt deilige lutefiskmåltid!

Copyright © All Rights Reserved Norsk Lutefiskmuseum 2013